Menu
en

Google śledzi każdy Twój ruch!

Urządzenia przenośne wyposażone w system Android cały czas śledzą lokalizację urządzenia i zapisują ją w historii. W ten sposób urządzenie określa Twoje miejsce pracy czy miejsce zamieszkania i może w łatwy sposób podać informacje na temat warunków atmosferycznych na drodze czy potencjalnych korków. Niesie to za sobą ryzyko niebezpieczeństwa.

 

Dokładne śledzenie położenia pozwala algorytmom Google podawać najlepiej dopasowane wyniki w wyszukiwarce Google. Wpisując frazę „restauracja” Google wie, że jesteś właśnie na przykład w centrum Warszawy i poda lokalizację najbliższych lokali. Dostęp do tych danych posiadamy oczywiście tylko my, lecz w momencie dostania się hasła do konta w niepowołane ręce (przykładowo zostanie wykradzione w czasie ataku hakerów) udostępniane są bardzo wrażliwe dane, takie jak miejsce pracy, miejsce zamieszkania i inne często odwiedzane miejsca. Jak wielkie jest ryzyko chyba nie trzeba nikogo uświadamiać. Przykładem może być informacja w jakich godzinach dom stoi pusty, bo jesteśmy wtedy w pracy.

Taką historię lokalizacji można w bardzo łatwy sposób podejrzeć odwiedzając stronę www.google.com/maps/timeline i logując się na konto, które przypisane jest do smartfona. Zapisywanie historii można w każdej chwili wyłączyć, można także usunąć dotychczasową historię podróży. opcja jest wtedy wyłączana dla danego konta Google i nie jest rejestrowana już na żadnym urządzeniu, a którym zalogowane jest to właśnie konto.

 

Wyłączenie lokalizacji

Aby wyłączyć historię lokalizację należy wykonać na urządzeniu z systemem Android kilka prostych kroków:

1. W menu głównym telefonu wybrać opcję Ustawienia

2. Wejść w zakładkę Lokalizacja, a następnie Historia lokalizacji Google

3. Wyłączyć opcję historii lokalizacji

Od tego momentu podróże z telefonem w kieszeni nie będą zapisywane w danych Google.

 

Usuwanie historii lokalizacji

Całkowite usunięcie historii lokalizacji jest równie proste, co samo wyłączenie historii. Należy kolejno:

1. W menu głównym telefonu wybrać opcję Ustawienia

2. Wejść w zakładkę Lokalizacja, a następnie Historia lokalizacji Google

3. Kliknąć na dole ekranu w Zarządzaj Aktywnościami

4. W otwartej aplikacji Mapy wybrać opcję Więcej (trzy pionowe kropki)

5. Kliknąć Usuń całą historię lokalizacji i zatwierdzić wybór.

 

Należy tutaj zauważyć, że usunięcie historii jest bezpowrotne – dane kasowane są trwale i nie można ich później przywrócić. Po usunięciu historii oś czasu powinna wyglądać jak poniżej:

 

historia google

 

itmore logo